"Bibliotek 2.0 växer fram ur det gamla och kommer att presentera nya svar på bibliotekens samspel med samhället - ny kompetens, nya organisationsformer, en ny mentalitet och ett nytt strategiskt tänkande. Hittills har 2.0-debatten koncentrerat sig på teknik och hemsidor, men det krävs ett helhetstänkande om biblioteken ska hitta sin nya, starka roll. Perspektivet är horisontellt snarare än vertikalt. Bibliotekarierollen sätts under debatt. Omvärldsförändringarna är så omfattande och snabba att dialogen blir en överlevnadsfråga."
Japp! Så är det! För hur skall vi kunna ge biblioteksservice om vi inte förstår hur människor kommunicerar? Hur människor lär sig och hur människor interagerar med varandra - i vardagens digitala men väl så reella liv?
Det ÄR en överlevnadsfråga! När Internet kom lärde vi oss att det fanns databaser därute, att länksamlingar och portaler var användbara, att den oöverblickbara mängden av information krävde ett bibliotekarieöga för att sålla. Biblioteken kunde tillhandahålla databaserna genom sina licenser och bibliotekarierna blev experter på att söka i dem. Vi tillhörde web 1.0-generationen som hade fått en ny, stor och viktig källa som gjorde oss oumbärliga i referensarbetet. Men det förändrade inte vår yrkesroll. Vi behövde inte ta ställning till besökaren och hennes vanor (känslor, tankar, intressen eller önskemål etc) och vi behövde därför inte heller förändra vår bibliotekspraktik.
Webb 2.0 känns befriande friskt! Ett Internet vars gränslöshet i tid och rum låter användarna själva skapa strukturer och sammanhang. Så spännande hur webben påverkat och förändrat människors medievanor, studievanor, kommunikationsvanor, och inte minst umgängesvanor. Kanske är det därför som bibliotek 2.0 också känns betydligt mer revolutionerande än självaste Internetrevolutionen?! Kanske därför som det också kan ses som en överlevnadsfråga!
Andra bloggar om: Bibliotek 2.0, bibliotekarierollen, bibliotek, bibliotekarier, yrkesroll, webb 2.0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar